HemSWEETS Jul Spritsade pepparkakor

Spritsade pepparkakor

Posted in : Jul, Småkakor, SWEETS on by : Lollo Etiketter:,

Risenta bjöd vid ett tillfälle på de godaste pepparkakor jag någonsin ätit! Men när jag skulle baka dem själv gick det inte att stansa ut figurer. Så jag gjorde om receptet lite och spritsar numera ut dem. Jättefina! Och de är fortfarande de godaste pepparkakorna – ever! ❤️

Utan gluten, ägg, nötter, mandel och soja. 

Du behöver 

150 g smör

1,5 dl Risenta rårörsocker

1 dl mörk sirap

2 msk pepparkakskrydda

1 tsk bikarbonat

2,5 dl rismjöl

2 dl teffmjöl

2 msk vatten

Kaksprits


Gör så här

Rör smör och rårörsocker poröst i en matberedare. 

Tillsätt sirap, pepparkakskryddor, bikarbonat och rismjöl. Blanda i matberedare i cirka 5 minuter.

Blanda ner teffmjöl och rör tills mjölet precis är inarbetat i degen.

Tillsätt vatten och blanda snabbt in i degen.

Spritsa direkt ut kakor på bakplåtspapper med kaksprits.

Grädda pepparkakorna i 200 grader cirka 7 minuter. Håll koll så att de inte bränns.

Alternativ

Öka mängden bikarbonat till 2 tsk och rulla degen i en påse eller bakplåtspapper till en rund ”korv” och frys in den. Skär sedan den frysta degen i tunna kakor, lägg på plåt och grädda. 

Med 2 tsk bikarbonat fungerar det oxå att spritsa små runda kakor med vanlig spritspåse. Gör små ”toppar” och tryck till lite lätt. De flyter sedan ut under gräddningen.

Stansa figurer? Nä, jag har testat och fick det inte alls att fungera trots att degen då fick vila i kylen över natten. Testa om du vill! Men jag har gett upp den biten med den här degen. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *