12 december, 2016
Spritsade pepparkakor

Risenta bjöd vid ett tillfälle på de godaste pepparkakor jag någonsin ätit! Men när jag skulle baka dem själv gick det inte att stansa ut figurer. Så jag gjorde om receptet lite och spritsar numera ut dem. Jättefina! Och de är fortfarande de godaste pepparkakorna – ever! ❤️
Utan gluten, ägg, nötter, mandel och soja.
150 g smör
1,5 dl Risenta rårörsocker
1 dl mörk sirap
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
2,5 dl rismjöl
2 dl teffmjöl
2 msk vatten
Kaksprits
Gör så här
Rör smör och rårörsocker poröst i en matberedare.
Tillsätt sirap, pepparkakskryddor, bikarbonat och rismjöl. Blanda i matberedare i cirka 5 minuter.
Blanda ner teffmjöl och rör tills mjölet precis är inarbetat i degen.
Tillsätt vatten och blanda snabbt in i degen.
Spritsa direkt ut kakor på bakplåtspapper med kaksprits.
Grädda pepparkakorna i 200 grader cirka 7 minuter. Håll koll så att de inte bränns.
Öka mängden bikarbonat till 2 tsk och rulla degen i en påse eller bakplåtspapper till en rund ”korv” och frys in den. Skär sedan den frysta degen i tunna kakor, lägg på plåt och grädda.
Med 2 tsk bikarbonat fungerar det oxå att spritsa små runda kakor med vanlig spritspåse. Gör små ”toppar” och tryck till lite lätt. De flyter sedan ut under gräddningen.
Stansa figurer? Nä, jag har testat och fick det inte alls att fungera trots att degen då fick vila i kylen över natten. Testa om du vill! Men jag har gett upp den biten med den här degen.