16 februari, 2016
Sockerfria kex

Fritt från tillsatt socker, ägg, gluten, vete, nötter och mandel. Kan göras mjölkfria.
Du behöver
2,5 dl glutenfri mjölmix*
50 g smör
0,5 dl morotspuré**
0,5 tsk kanel
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk (kan bytas mot vatten)
Gör så här
Rör samman smör, puré och kanel ordentligt.
Häll i mjöl och bakpulver. Arbeta till en smulig deg.
Tillsätt mjölk och jobba ihop degen. Låt vila ca 10 min. Degen ska vara mjuk och gå att kavla utan problem. Vid behov tillsätt lite extra mjöl.
Kavla ut degen tunt och stansa ut kakor. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i 10 minuter. Blir inte kexen spröda? Sänk värmen och grädda längre tid. Tänk på att degen ska vara tunn.
* Jag har använt Finax och Lailas gula. Men vanligt vetemjöl (samma mängd) går också bra för den som äter gluten.
** Morotspuré säljs på små barnmatsburkar. En sådan liten burk räcker precis till två omgångar kex. Vill man göra egen morotspuré finns recept här.
8 kommentarer
Hur mycket vanligt mjöl skulle du gissa att man ska använda istället för mjölmix?
Ja, det går bra att ta samma mängd i det här receptet. Rekommenderar grahamsmjöl ?
Du kan byta rakt av i detta recept. Samma mängd, alltså ?
Har du provat med annan krydda än kanel? Hatar kanel men vill gärna prova receptet ?
Jag har provat pepparkakskrydda men hade inte tillräckligt kvar för att få bra smak.
Du kan säkert krydda med vilken mald krydda som helst. Ingefära tror jag kan bli jättegott ?
Morotspure? Är det nåt man gör själv (isf hur?) eller köper.
Hej! Du kan välja vilket du själv önskar. Jag brukar köpa en burk och den räcker då precis till en dubbel sats med kex.
Vill du göra egen så gör du så här:
http://www.smallandsweets.se/morotspure/
Lycka till! ?
Pingback: Morotspuré | Small and Sweets