20 november, 2016
Pepparkakor – utan socker

De här supergoda pepparkakorna är knapriga men lite sega i mitten. Kavlar du dem riktigt tunna så får du dem knapriga hela vägen igenom. De mjuknar dock lite när man lagt dem tillsammans i en burk.
Det bästa av allt – de är nyttiga!
Utan gluten, mjölk, soja, ägg, nötter och mandel.
Du behöver
3 dl havremjöl, glutenfritt
8 blötlagda dadlar
50 g kokosolja
2 krm bikarbonat
0,5-1 dl kallt vatten
3 msk pepparkakskrydda
1 krm vaniljpulver
Gör så här
Lägg dadlarna i en liten skål med kallt vatten. Lår det stå i kylen över natten.
Häll av vattnet och mixa sönder dadlarna.
Häll i kokosoljan och mixa till ett brunt ”smör”.
Tillsätt nu även kryddorna och bikarbonatet och mixa ihop.
Dags att tillsätta mjölet. Mixa och tillsätt vatten efter behov för att få ihop degen. Den ska vara ganska torr, men hålla ihop.
Låt degen vila nån timme innan du börjar baka.
Sätt ugnen på 175 grader.
Om degen inte hänger ihop – tillsätt ytterligare lite vatten och jobba in det i degen.
Kavla ut ungefär halva degen runt på ett bakplåtspapper och stansa ut pepparkakor.
Grädda i ugnen ca 12 minuter och låt därefter svalna på ett galler.
Voilà! Nu blir det nyttiga pepparkakor och ett glas mjölk till kvällsfikat ?
2 kommentarer
Hur många pepparkakor blir det på ett ungefär?
Svårt att säga… Beror ju lite på hur stora pepparkakor du gör.
Det blir knappt en halv traditionell pepparkaksdeg.