13 augusti, 2016
Päronpaj med kardemumma

Naturligt söta päron som fått lite extra smak av kardemumma och ingefära. Smuldegen fungerar bra utan socker men önskar man kan man så klart byta ut vaniljpulvret mot socker.
Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. Använd mjölkfritt margarin för mjölkfri version.
2-3 små portionspajer
Du behöver
2 dl glutenfri mjölmix, Urkrafts durra & teff*
(3 msk socker)
1 tsk vaniljpulver
50 smör
2 päron, gärna mjuka
Kardemumma, mald
Ingefära, mald
Gör så här
Ta fram smöret så det hinner mjukna lite och sätt på ugnen på 225 grader.
Tvätta, skala och riv päronen grovt. Smörj två eller tre små portionsformar (ca 7 cm i diameter) och lägg i frukten. Krydda med kardemumma och ingefära efter smak och blanda lite försiktigt.
Blanda nu samman mjölmix (och socker om du önskar) och vaniljpulver i en skål. Lägg ner smöret och jobba snabbt ihop till en deg. Klicka ut degen över frukten.
Grädda, mitt i ugnen, i 225 grader i 15 – 20 minuter.
Låt svalna lite och servera sedan med turkisk yoghurt, vispad grädde eller glass.
Håller sig 2-3 dagar i kylen. Går bra att frysa.
* Mjölmixen kan du så klart välja annan!
* Vill du ha vetemjöl bytet du mixen mot 2 dl vetemjöl och tar 75 g smör.