HemSWEETS Småkakor Olles söta kex

Olles söta kex

Comments : 1 Posted in : Småkakor, SWEETS on by : Lollo Etiketter: ,

Efter namnkalaset av lille Olle kände vi oss både glada och inspirerade att experimentera i köket lite. Kidsen, som sovit nästan två timmar i bilen under hemresan, var allt annat än trötta så lillan och jag passade på ?

Målet för experimentet var en kaka alla i familjen kan äta, som inte är supersöt och klarar av att ligga i väskan under utflykter som en bra back-up. Det blev en sorts naturligt glutenfritt digistivekex som lillan namngav tIll Olle, dagen till ära.

Lillan blev helt tokig i degen. Hon ville helst äta upp hela på en gång. Storasyrran flydde, vilt klagandes, till övervåningen. Så åsikten kring huruvida qinoua är gott eller inte går definitivt isär här hemma ? Tilläggas bör att smaken av qinoua mildras när kexen varit i ugnen. Du kan även byta ut qinouamjölet mot förslagsvis durra- eller rent havremjöl.

Kexen håller formen och fungerar utmärkt att forma till med pepparkaksformar. De var till och med enkla att flytta över till plåten! Men kavla dem med lite bakplåtspapper eller plastfolie över, för annars fastnar degen på kaveln.

Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?

Du behöver

50 g qinouamjöl (kan bytas mot durra- eller rent havremjöl)

50 g kokosmjöl

75 g rismjöl

25 g majsstärkelse

1/4 tsk fiberhusk

1 krm vaniljpulver

1 tsk bakpulver

65 g farinsocker (strö)

100 g smör (rumsvarmt)

3-4 msk vatten

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser och farinsockret i bunke. Skär smöret i mindre bitar och blanda ihop det med resten av ingredienserna. Tillsätt 3 msk vatten och jobba ihop degen. Om det behövs – tillsätt ytterligare en matsked vatten. Låt sedan degen vila i kylen i 15 minuter.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och med ett -papper eller plastfolie över, så degen inte fastnar. Kakorna kommer inte ändra form i ugnen så gör dem så tunna som du önskar dem.

Stansa ut kakor och lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper. Det går bra att lägga dem tätt.

Vi gjorde små kex, ungefär stora som en femkrona och fick då ut ungefär 80 stycken.

Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 8-9 minuter på storlek. Större kex behöver längre tid. Jag tog ut dem så fort de började få färg i kanten.

Vill du göra dem lyxigare kan du doppa dem i choklad ?

Enhörningar bakade med receptet fast där qinoua är utbytt mot durramjöl.

1 KOMMENTAR

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.