25 juni, 2017
Moas prinsesstårta

Ända sedan dagen då lillan inte kunde äta tårtan som det bjöds på på dagis, har tårta blivit det bästa hon vet. Så nu när det var dags för 3-årskalas visste hon precis vad hon ville ha. Tema prinsessa och allt skulle vara lila och gult. Och tårta, så klart. Inga muffins – tårta.
Så älskade lilla du, en prinsesstårta som vi alla kan äta ❤️
Jag gjorde tårtan även mjölkfri idag. Så jag använde mjölkfritt margarin och glutenfri havremjölk där mjölk står i receptet.
Trots allt socker i tårtan blev den ganska frisk i sin smak, tack vare citronen i frostingen. Och gästerna var nöjda och glada.
Utan gluten, ägg, mjölk, nötter och mandel ?
Rulletårtebottnar
(Gör två stycken om du vill ha min storlek. Receptet nedan är för en botten)
3 dl mjölmix (Lailas gula)
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör / mjölkfritt margarin
2 dl mjölk / havremjölk (gf)
Fyllning
Hallonsylt
Dr Oetkers vaniljkräm + 6 dl mjölk / havremjölk (gf)
Mjölkfri frosting med citron
(Jag gjorde två omgångar. En gul och en lila.)
1,1 dl mjölkfritt margarin
0,5 citron, saften
2 msk kokosmjölk (Garants rosa)
2,5 dl florsocker, mer vid behov
Karamellfärger:
Gul
Lila, dvs blanda blå + röd
Garnering
Godishalsband
Prinsessa – samlingsfigur från leksaksaffären
Tomtebloss
Bottnarna
Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke.
Värm mjölken i en kastrull låt smöret smälta ner i den.
Häll sedan den varma smör- och mjölkblandningen i bunken och blanda/vispa ihop till en slät smet.
Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och jämna till den lite försiktigt.
Grädda i 250 grader i ungefär 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt den nu svalna.
Tryck ut eller skär ut bottnar utifrån vad du önskar.
Jag fick ut tre stora och tre små uppdelat på två rulletårtebottnar.
Fyllningen
Blanda ihop pulvret till vaniljkrämen med mjölk, av den sort du önskar. Låt den tjockna under ca 20 minuter. Självklart kan du göra egen vaniljkräm om du vill ?
Hallonsylt. Ja, jag köpte en burk med lite bättre hallonsylt. Enkelt och gott.
Frostingen
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp tills allt blandats till en frosting. Droppa ned lite karamellfärg för önskad färg och vispa.
Blir frostingen för lös? Ta i mer florsocker.
Blir frostingen för hård? Ta i lite mer kokosmjölk.
Förvara i kylen tills du ska använda den. Ska du ha den att spackla med – låt den stå i rumstemperatur så blir lättarbetad.
Dags att bygga / go crazy
Lägg en av de större bottnarna på ett lämpligt fat.
Bred på rikligt med vaniljkräm. Men lämna ungefär en centimeter till kanten, för annars rinner det över när du lägger på nästa lager.
Lägg nu på stor botten nummer två och bred på rejält med hallonsylt enligt samma procedur som ovan.
Dags för den sista stora botten.
Nu är det dags för frostigen. Jag gjorde två satser. En lila och en gul.
Börja med den nedersta (lila). Om den är för hård, låt den stå i rumstemperatur ett tag så blir den lätt att spackla med. Ställ därefter in den i kylen så att den är lagom hård för att spritsa med sedan. Spackla hela tårtan och se till att översta lagret är så slätts om möjligt.
Så där ja! Halvvägs ?
Följ proceduren ovan fast nu med de små bottnarna. Avsluta med ett lager med frosting (gul).
Spritsa nu tårtan som du önskar. Ha kul! Jag tog en smalare sprits nedtill (lila) och gjorde det gula med en lite vidare.
Förvara tårtan kallt.
När det var dags att servera dekorerade jag med en liten köpt leksaksprinsessa och tomtebloss.
5 kommentarer
Pingback: Prinsesskalas! | Small and Sweets
Helt underbart vacker o läcker allergivänlig tårta.
(Hoppas bara godushalsbandet hade bättre innehåll än den som skickade min då multiallergiska o överkänsliga dotter till akutvård – visserligen för flera år sedan.)
Enligt innehållsförteckningen skulle de fungera och alla mådde bra ?
Pingback: Cake pops med smak av pepparkaka | Small and Sweets
Pingback: Minitårta med After Eight | Small and Sweets