HemSMALL Mat under utredning

Mat under utredning

Posted in : SMALL on by : Lollo Etiketter: ,

I inlägget hittar du:

 • Lite tips och trix
 • Varor jag använt
 • Bröd
 • Lunch och middag
 • Frukost och mellis
 • Kakor och godis
 • Tillbehör

Lillans mage vill inte bli helt bra. Vi har letat orsaker länge och testat att utesluta vete och mjölk i flera omgångar, utan att det har blivit helt bra. Movicol och magont har blivit en allt jobbigare vardag.

Nu har vi fått komma vidare till barngastro på KS för att starta en utredning. Känns oerhört skönt! Enligt vår läkare där så är det inte alls ovanligt att allergier som sitter i magen inte syns på några prover (det har blivit ganska många genom åren). Och om det är flera allergier så är det svårt att få resultat genom att bara utesluta ETT livsmedel i taget.

Efter en massa prover som inget visar (mer än ägg), så genomför vi tillsammans med deras dietist en strikt diet för att se om det är något i maten som hon inte tål.

Steg 1 blir att utesluta:

 • De fyra sädesslagen
 • Majs
 • Mjölk
 • Ägg
 • Soja (andra baljväxter är okej)
 • Fisk
 • Kyckling
 • Nötter och mandel

I det här inlägget delar jag med mig av mat som vi har ätit under den här perioden. Kanske kan det ge lite inspiration till andra som har fått en liknande lista.

Jag har inte kontrollerat risker för kontaminering, utan hållit mig till innehållsdeklarationer. Dessa kan ändras, så kolla alltid även om jag rekommenderar en vara.

Lite tips och trix

Jag har under veckorna blivit lite nyförälskad i Coops ekologiska märke Änglamark. De erbjuder många produkter som är rena från det mesta (enligt innehållsdeklarationen iaf). Inte blir blir det sämre av att de är ekologiska ?

Barnmat är också oftast ganska ren så länge man håller sig till puréer för de minsta. Och även om man enkelt kan göra sin egen morotspuré, så är det oerhört skönt att ibland få ta en genväg.

Jag lagade en del ”basmat” typ köttfärssås och korvstroganoff och frös in i muffinsformar av gummi. När de frusit, tog jag ur maten och förvarade den fryst i en vanlig fryspåse med tydlig lapp. Allt för att underlätta vardagen.

Varor jag använt

Bröd

Risbröd med morot.

Matigare bananbröd. Ett lite grövre bröd bakat på banan, kokosmjölk, boveteflingor och teff.

Lunch och middag

Currydoftande risotto med falukorv. Koka ris med gurkmeja. Stek lite falukorv i bitar, riven morot och hackad charlottenlök och en klyfta vitlök. Krydda med paprika och curry. Blanda ner ris, färsk paprika och uppkokad/ångad broccoli. Bra matlåda, både kall och varm ?

”Jag VILL ha stekt falukorv och ris!”

Köttfärssås på kokosmjölk och passerad tomat. Till det Sempers risspaghetti och grönsaker.

Broccolisoppa med risbröd. Risbröd bakat utan morotspuré och muffinsform.

Korvstroganoff och ris.

Korv (kabanoss) och bröd, med hemgjord ketchup. Bröd från Moilas.

Taccos! Vi skippade alla vanliga kryddblandningar och salsasåser. Utgick från en färdig enklare pastasås och kryddade efter behag. Bröd från Moilas.

”Lasange” med plattor av stekt zucchini. Skippade bechamelsås och ersatte med en kryddig tomatsås.

Vissa dagar i veckan får vi ta med matlåda till lunchen åt lillan. Varje dag tar jag även med lite enklare mellis. Eftersom det är Halloween om någon dag får dagens matlådor gå i dess tema.

Överst till vänster: Små spett med blåbär respektive gula cocktailtomater (del av mellis).

Underst till vänster: Matigt bananbröd som pumpa (del av mellis).

Bilden till höger: Risspaghetti med stekta pumpor och fladdermöss (falukorv). Pumpor av morötter.

Hela Halloweenfirandets mat och sötsaker.

Frukost och mellisar

Standardfrukost. Klämmis, frasknäcke på bovete och qinoua med skinka, gurka och tomat. Till det vatten och lite blåbärste.

Fredagsmys. Clementin och blåbär. Frasknäcke av bovete och quinoa. Osötad fruktdryck från barnmatshyllan.

Enkelt pyjamasparty / fredagsmys. Efter maten blir det lite nyttigt plock. Gurka, morot och ekologiska oliver.

Kakor och godis

Det här är den roligaste delen, enligt mig ? Och den är viktig! Inte ur näringssynpunkt men ur ett socialt perspektiv. Och psykiskt. Lördagsgodis vill båda barnen ha och på kalas får man både kakor och godis. Det skulle vara grymt att låta ett litet barn bli utan.

Tre sorters chokladpraliner. Mörk choklad med puffad quinoa. Mörk choklad med bovetepuffar. Mörkchoklad med blåbär. Fjärilarna är gjorda av hemgjord sockerpasta och färgade med hushållsfärg. 55 g choklad räckte till fyra praliner av varje sort.

Lördagsgodis. Olika sorter av choklad från Malmö chokladfabrik och några praliner (se ovan). Lillan vägrar numera tyvärr de olika fruktgodisar som finns. Annars är de bra komplement.

Fyra sorters mörk choklad: 1. Med puffad qinoua 2. Kryddad med rosépeppar 3. Kryddad med chili 4. Som den är ? Smält och häll över i formar och blanda eller krydda som du önskar. Låt stelna och ditt godis är klart ?

Olles söta kex. Ett lite matigare kex som klarar att ligga i en burk i väskan, som back-up. Bakade med durramjöl.

Mördegskakor och kokosdöskallar av bounty-smet.

Muffins med blåbärsfrosting.

Mugcake med chokladglasyr och lakrits. Ja, så kan det gå när mammas sötsug blir för stort ? Mugcaken är gjord på rismjöl. Glasyren är gjord på 20 g mp-fritt margarin, 3 tsk florsocker, 2 tsk kakao och strösslat med raw lakritspulver från Johan Bülow. Stor nog för två.

Tillbehör

Ketchup.

Mjölk gjord på kokosmjölk, med smak av vanilj. På dagis serveras rismjölk (med dietistens okej). Recept från Matsara.se: Iskall kardemummamjölk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.