HemSMALL Kex med sötpotatis

Kex med sötpotatis

Comments : 1 Posted in : SMALL, Sockerfria godsaker on by : Lollo

Äntligen blev det av att testa att baka kex med sötpotatis som sötning. Eftersom jag ville ha dem lite extra gula med tanke påsken, valde jag att använda majs- och durramjöl. Jag skulle tro att de flesta mjölsorter fungerar bra eftersom potatisen hjälper till att hålla ihop kexen. Våra höll i all fall ihop utan problem ?

Kexen fungerar bra till både små och stora. Och passar bra att baka ihop.

Vill du baka dem utan mjölkprotein kan du byta smöret mot mjölkfritt margarin eller kokosolja.

Vi fick ut ungefär 40 kakor.

Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?

Du behöver

150 g sötpotatis

150 g mjöl*

75 g smör

1 tsk bakpulver

*Jag använde 100 g majsmjöl och 50 g durramjöl.

.

Gör så här

Börja med att skala och tärna sötpotatisen.

Väg upp 150 g och koka den i vatten i ungefär 20 min, eller tills den blir mjuk.

Mät under tiden upp mjölet och blanda ner bakpulver.

Häll av vattnet från potatisen och mosa den ordentligt tillsammans med smöret. Jag använde en handmixer.

Blanda nu samman potatismoset och mjölet. Knåda ihop till en smidig deg.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Använd ett bakplåtspapper över om degen fastnar i kaveln. Vi gjorde degen ett par millimeter tjock och lillan stansade sedan ut figurer. Pilla bort degen runt figurerna och grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15-16 minuter.

Kexen, eller kakor – för de smakar nästan som kakor, blir lite krispiga eller småmjuka beroende på hur tjocka du gjort dem. Efter en natt i kakburken hade våra fått samma konsistens som en mördegskaka. Supergott!

1 kommentar

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *