5 juni, 2018
Fjärilssmulpaj med rabarber

Jag älskar tiden för rabarber varje sommar ? Den där kombon mellan sött och surt är så god!
Börjar tröttna lite på rabarberpaj dock. Inte på smaken men på utseendet. Så det idag fick det bli en fjärilsvariant ?
Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?
Gör så här
3 dl glutenfri mjölmix (Lailas gula) *
2 dl durramjöl
6 msk socker
150 g smör
Fyllning
4-5 stänger rabarber
ca 0,5 dl socker
.
Gör så här
Ta fram smöret så det hinner mjukna lite och sätt på ugnen på 225 grader.
Tvätta och skala rabarbern. Skär den sedan i ca 5 mm tjocka skivor.
Smörj en pajform och lägg i rabarbern. Strö över socker. Hur mycket beror på vad du gillar.
Blanda samman mjölmix och socker i en skål. Lägg ner smöret och jobba snabbt ihop till en deg. Kavla ut den och stansa ut fjärilar med ett pepparkaksmått. Lägg fjärilarna över pajen.
Grädda, mitt i ugnen, i 225 grader i ca 25 minuter.
Småpajer till picknicken
Lägg muffinsformar i en muffinsplåt. (Eller använd hårdare formar så som silikon eller aluminium.) Tryck ut en liten botten i varje form, lägg i skivad rabarber och socker. Toppa med en fjäril ? och grädda i 225 grader.
Låt svalna lite och servera sedan med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
Håller sig 2-3 dagar i kylen. Går bra att frysa.
* Vill du ha vetemjöl byter du mjölmixen och durra mot totalt 4 dl vetemjöl.