HemSWEETS Enhörningstårta

Enhörningstårta

Comments : 1 Posted in : SWEETS, Tårtor on by : Lollo

Man kan verkligen inte anklaga den här tårtan för att sakna socker ? Men den blev riktigt god och färgsprakande! Jag valde att färga hälften av bottnarna med blåbärspulver, vilket även gav en vacker och spännande insida.

Frostingen är samma sort som används på morotskaka, eftersom födelsedagsbarnet gillar den. Det går dock bra med annan så klart! Om du behöver mjölkfritt rekommenderar varmt Mjölkfri frosting med citron.

Hornet och öronen är gjorda av sockerpasta och färgade med ätbart guldglitter. Dessa behöver du göra några dagar innan du ska göra tårtan, så de hinner torka tillräckligt för att hålla formen.

Önskemålet var en enhörningstårta med vingar, men sååå bra på bakning är jag inte. Så det hela löstes med vingar för bebisfotografering. Tack vare webbutiken Wish, och bra framförhållning av dottern som pratat om enhörningskalas i ett halvår, behövde det inte bli så dyrt.

Tårtan räcker till ca 8 personer.

Utan gluten, ägg, laktos, nötter och mandel ?

Du behöver

Rulletårtebottnar

(Gör två stycken om du vill ha min storlek. Receptet nedan är för en botten)

3 dl mjölmix (Lailas gula)

2 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk vanillinsocker

50 g smält smör

2 dl mjölk

(1 tsk frystorkat blåbärspulver)

Fyllning

1 dl ovispad grädde

1 dl drottningsylt (eller efter smak)

Garnering/frosting

175 g Phiadelphiaost

3 dl florsocker

50 g smör

Öron och horn

Sockerpasta, vit

Guldpulver, ätbart

Gör så här

Öron och horn

Du måste börja med öronen och hornet eftersom det behöver torka några dagar.

Forma två öron och färglägg dem med lite guld.

Rulla ut en lång sträng av sockerpasta. Den ska vara tunn i ena änden och tjock i andra. Rulla den i guld och snurra den runt ett grillspett i trä.

Öronen kan du klämma ihop lite mellan förslagsvis några glas.

Låt nu sockerpastan torka.

Bottnarna

Blanda samman alla de torra

ingredienserna i en bunke. Om du vill färga botten blandar du ner 1 tsk med blåbärspulver. Jag gjorde en med blåbärspulver och en utan.

Värm mjölken i en kastrull låt smöret smälta ner i den.

Häll sedan den varma smör- och mjölkblandningen i bunken och blanda/vispa ihop till en slät smet.

Häll ut smeten i en större rektangulär gratängform (eller på en plåt) med bakplåtspapper och jämna till den lite försiktigt.

Grädda i 250 grader i ungefär 5-7 minuter beroende på hur stor form du använt. Testa med en provsticka. När den kommer upp torr är kakan klar.

Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt den nu svalna.

Tryck ut eller skär ut bottnar utifrån vad du önskar. Jag fick ut tre bottnar per sats och hade då en liten tårtform på 12 cm i diameter som mall.

Den kaka som blir över äter du upp ? eller stoppar i frysen för framtida cakepops ?

Fyllningen

Vispa vispgrädden och blanda ner drottningsylt tills du fått den så ”stark” som du vill ha den. Jag tog ungefär 1 dl sylt.

Bred fyllningen på en botten men lämna cirka 1 cm till kanten så det inte rinner över när du staplar.

Lägg på nästa botten (nu av annan färg om du valt att färga den ena botten) och lägg ett nytt lager fyllning. Fortsätt så tills du lägger på den sista botten – låt den vara utan fyllning.

Du kan nu sticka ner ett grillspett genom tårtan för att stabilisera den. Lägg på lite plastfolie och låt vila i kylen över natten.

Dags för garnering!

Eftersom födelsedagsbarnet gillar frostingen på morotskaka, fick det bli den jag valde. Du kan välja en annan utan problem!

Vispa samman ingredienserna till frostingen tills den blir stadig och krämig.

Jag gjorde två satser. Började med en omgång som jag spacklade tårtan med. Sedan fick tårtan vila lite i kylen igen medan jag förberedde nästa sats – den färgglada ?

Sats nummer två delade jag upp i tre skålar och färgade med olika karamellfärger.

Ta nu spritspåsar och spritsar och fyll med en färg i varje. Spara lite av den färg du vill ha på ögonen (eller spritsa dem med lite smält choklad).

Ta ut tårtan, sätt fast öronen med hjälp av tandpetare och byt ut grillspettet mot det gyllene hornet (som ju också sitter på ett grillspett). OBS! Sockerpastan ”smälter” om du sätter dit den för tidigt. Dessutom har iaf jag svårt att få in en så hög tårta i kylen. Så om du inte ska äta ganska omgående – vänta då med att sätta dit öron och horn.

Spritsa lite lugg och sedan en färgglad man. Spritsa dit ögon.

Min tjej ville absolut ha vingar på tårtan så jag satte dit dessa med hjälp av ståltråd vid serveringen. De togs så klart bort när vi skulle äta ?

Klart!

1 KOMMENTAR

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.