Drömmar

Posted in : Småkakor, SWEETS on by : Lollo Etiketter:

Drömmar var min mammas grej. Hon var bra på att baka drömmar. Söta, spröda och luftiga. Jag älskade dem! Men när jag själv sedan försökte baka dem – ja, då blev de hårda och platta. Inte alls samma sak.

Så åren gick och drömmen om drömmar försvann. Tills den dag då stora tjejen upptäckte dem på ett kalas. Så nu blev det dags att göra ett nytt försök!

Tanken var att baka dem på vetemjöl. Hon önskade sig kakorna till sitt kalas och alla barnen där äter gluten/vete. Så jag och lilltjejen googlade fram första bästa recept och satte igång!

Allt gick bra – tills vi kom till mjölet. Plötsligt stod det inte längre vetemjöl, vilket jag hade kunna svära på att det stått… Nåväl, fram med Sempers finmix då! Hade ändå tänkt testa en glutenfri version också lite senare.

Lillan rörde, knådade och rullade.

Sedan skulle kakorna stå i kylen ett tag för att stelna lite innan det var dags för ugnen. Typisk glutenfritt tänkte jag och svor lite – för vi har en liten kyl och att få in tre plåtar med 60 kakor var bara att glömma. Det fick bli en plåt med alla små bollar på. Sedan plockade jag ut 20 i taget och gräddade. Det fungerade det också ?

Resultatet blev enastående! Perfekta drömmar! Och jättegoda, spröda – och feta. Det kändes som att det var för mycket fett i degen för att mjölet skulle klara av att suga upp allt. Men vi löste det också. Med hushållspapper i kakburkarna försvann snart de överflödiga fettet och kakorna blev just så drömlikt lätta som de ska vara.

Nu, i skrivande stund, förstår jag vad som hände ? Receptet jag följde (Landleys kök) hade två olika varianter på sitt recept – ett med vetemjöl och ett glutenfritt… Och det som var glutenfritt skulle ha haft en hel del fiberhusk i sig. Nu tycker jag inte alls om smaken av fiberhusk så jag hade aldrig testat det om jag hade insett mitt misstag i tid. Och nu med facit i hand – ja, jag kommer aldrig tillsätta fiberhusken i det här receptet, för det behövdes inte alls.

Om det blev godkända? Tjejen såg skeptiskt på mig när jag erkände att de råkade bli glutenfria. Men så fort kakan kom in i munnen var hon superlycklig och helt nöjd ?

En sats ger 60 kakor.

Du behöver

150 g smör

4,5 dl strösocker

1,5 dl matolja (rapsolja)

1,5 msk vaniljsocker

1 tsk hjorthornssalt

5 dl glutenfri mjölmix (Sempers finmix)

.

Gör så här

Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer.

Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten.

Jobba ihop till en deg. Dela den i tre lika stora bitar och dela varje i 20 mindre bitar.

Rulla bitarna till små bollar och placera ut på bakplåtspapper. Ställ plåten svalt cirka 15 minuter.

Grädda drömmarna i 150° i cirka 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Låt kakorna svalna på ett galler.

Drömmarna blir väldigt feta. Men jag lade dem i burkar med hushållspapper mellan lagren över natten. Dagen efter hade pappret suget upp det överflödiga fettet och kakorna var precis så där härligt spröda som jag ville ha dem ? De kakor som inte åts upp under kalaset fick fortsätta ligga med (nytt) hushållspapper någon dag innan jag frös in dem.

Varför då inte bara minska fetthalten? Ja, nån dag ska jag testa det! Men kakorna blev så bra att jag inte inte känner något behov av testa än på ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.