5 juni, 2017
Citronrutor

Det är konstigt att kan man få sådan längtan efter saker man aldrig ätit – bara för att de verkar hopplösa att göra med familjens olika behov… Som citronrutor. Åh, vad gott det låter! Och så meckigt att anpassa. Ja, i alla fall fyllningen kände jag tog emot. Men då – uppenbarade sig det självklara receptet – hovkonditorns söta citronrutor! Bara att förändra till glutenfritt. Tack och mums, säger jag bara ?
Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?
Önskar du göra en veganvariant så byt smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot kondenserad kokosmjölk.
En sats ger 16 bitar.
Du behöver
120 g smör, rumsvarmt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl glutenfria havregryn (rena)
2 dl glutenfri mjölmix* (Lailas gula)
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
Fyllning
1 burk (397 g) sötad, kondenserad mjölk
3/4 dl citronsaft, pressad
2-3 tsk rivet citronskal
Gör så här
Rör samman det mjuka fettet och farinsockret i en skål. Tillsätt havregryn, mjölmix, bakpulver och salt. Rör till en slät smuldeg.
Täck en ca 20 x 20 cm stor ugnsform med bakplåtspapper. Klappa ut lite mer än hälften av smuldegen i formens botten.
Rör ihop kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal i en skål.
Häll fyllningen över bottnen. Strö resten av smuldegen överst.
Grädda 20-25 minuter i 175 grader varm ugn. Låt kakan svalna och skär den i små rutor.
Förvaras i kylskåp. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen cirka 10 minuter innan de ska serveras.
Går även bra att frysas.
* Jag använde mixen Lailas gula, men kan du äta vetemjöl går det bra att byta mixen rakt av mot det.