29 september, 2018
Tigertårta

Ränderna vill inte gå ur stora tjejen. Hon fortsätter att älska tigrar, även om det numera varvas lite med enhörningar och andra kattdjur.
Så till familjefikat på födelsedagen önskades det en tigertårta. Och det blev det!
Eftersom både tårtbotten och framför allt frostingen är så söta, valde jag en lite fräschare fyllning. Blåbär och vispgrädde fick balansera upp sötman. Det fungerade bra eftersom tårtan serverades samma dag, men dagen efter hade den blivit torr. Så vill du göra tårtan i förväg – använd kokta blåbär/blåbärssylt och lite mer grädde, så blir det saftigare.
Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?
Du behöver
Botten
3 dl mjölmix* (Lailas gula)
2 dl socker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
2 krm xantangummi (om man vill)
2 msk kakao
50 g smör
2 dl mjölk
Fyllning
1,5 dl vispgrädde
2/3 paket halvtinade blåbär
1 msk socker
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Lite röd och gul karamellfärg
Chokladsprits
Mörk choklad
Lite smör
.
Gör så här
Botten
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna och skär därefter ut runda bottnar utifrån den storlek som du önskar. Jag fick ut tre små bottnar (huvudet) och sex öron på en sats och själva ”huvudet” var ca 15 cm i diameter.
Fyllning
Vispa grädden med lite socker. Blanda i de halvtinade blåbären.
Bred ut fyllningen mellan lagren. Lämna en lite plats närmast kanten, annars kan fyllningen sedan färga av sig på frostingen.
Frosting
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i Philadelphiaosten.
Spara lite vit frosting och färga sedan resten i orange (genom att blanda röd och gul karamellfärg).
Spritsa de vita partierna på tigern och täck sedan resten med den orange frosting.
Chokladsprits
Smält choklad och smör i micron. Rör om ofta så att det inte bränns. Låt sedan svalna och tjockna tillräckligt för att du ska kunna spritsa chokladen.
Spritsa detaljerna på tårta och du är klar!
Till fikat serverades också: