3 mars, 2016
Tårta av plättar

Ett år går fort och innan man vet ordet av är det dags för kalas och födelsedagsfirande ?
Här bjuder vi födelsedagsbarnet på en liten tårta av plättar, chiasylt och grädde.
Fritt från gluten, vete, ägg, nötter och mandel.
Du behöver till plättarna
2,5 dl mjölk
1,5 dl mjöl (Lailas gula mix)
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 msk smält smör
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser. Häll sedan i mjölken och smöret och vispa.
Stek plättarna på medelvärme.
Låt svalna innan du gör tårtan.
Chiasylt
1 pkt frysta bär
1 tsk vaniljpulver
1-1,5 msk chiafrön
Gör så här
Koka bären nån minut. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt chiafrön. Rör om och låt tjockna och bli kall innan du gör tårtan.
Så gör du tårtan
Stapla plättar med sylt emellan till den höjd du vill ha på tårtan. Var noga med att inte lägga sylten allt för nära kanterna, för då rinner det ut när du trycker ihop plättarna lite för att få tårtan stabil. Rinner sylten ut är det lätt att grädden ”missfärgas”.
Spackla tårtan med hårt vispad grädde (sötad med lite vaniljpulver eller socker). Spritsa den sedan så att den blir fin.
Jag valde att även garnera med små strösselhjärtan, men du kan använda precis vad du vill.