HemSWEETS Jul Spritsade lussekatter

Spritsade lussekatter

Posted in : Jul, Mjuka kakor & bullar, SWEETS on by : Lollo Taggar:,

Jag har verkligen inget tålamod när det gäller jäsningar! Så när jag snubblade över Ica:s recept på naturligt glutenfria lussekatter blev jag lycklig ? De här går snabbt att göra och behöver bara en jäsning. Förvisso är den lång men när de jäst klart är det dags för gräddning. Och så spritsar man katterna så det blev inget kladd ?

Glömde jag skriva att de blev goda? Det blev de! Jättegoda.

Ägget vid pensling bytte jag mot sirap och lite mjölk. Blev sött och gott men lite kladdigt. Vil du slippa det penslar du med enbart mjölk istället. 

Utan gluten, ägg, nötter och mandel.

Blir cirka 20 stycken.


Du behöver

2 dl rismjöl

2 dl potatismjöl

1 dl durramjöl

1 dl strösocker

2 tsk xantangummi

1/2 tsk salt

2 krm vaniljpulver

3 1/2 dl mjölk (3%)

1/2 paket jäst (à 50 g)

75 g rumsvarmt smör i tärningar

2 paket saffran (à 1/2 g)

2 msk russin


Till pensling

Sirap

Mjölk


Gör så här

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och saffran.

Tillsätt den torra blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet 3–5 minuter till en jämn smet. Lägg smeten i en spritspåse.

Spritsa ut cirka 20 lussekatter på två bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa 1,5–2 timmar – utan nånting över.

Sätt ugnen på 225°C.

Blanda sirap med en liten skvätt mjölk och pensla bullarna.

Tryck försiktigt ner russinen eller strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen 5–10 minuter. Låt bullarna svalna.

Frys bullarna så håller de sig saftiga och mjuka. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *