HemSWEETS Jul Sockerfria lussesniglar

Sockerfria lussesniglar

Posted in : Jul, SMALL, Sockerfria godsaker on by : Lollo Etiketter:, ,

Lussekatter fast som sniglar visade sig vara mycket enklare att snurra för lillan som var ivrig att hjälpa till. Och visst blev de fina? 

Lussesniglarna är utan socker och därmed inte särskilt söta utan lite fräscht syrliga. 

Degen var underbar att jobba med för både liten och stor.

Utan gluten, ägg, socker, nötter och mandel.

Blir ca 20 vanliga eller 30 sniglar.



Du behöver

100 g smör

2 dl mjölk (3%)

1 pkt jäst för söta degar

2 tsk fiberhusk

1 dl grekisk yoghurt eller kesella 

1 mogen banan

8 aprikoser, torkade

1 pkt saffran

1 pkt Sempers glutenfria finmix (spara 0,5 dl till utbakningen)

Russin och mjölk till dekoration.


Gör så här

Lägg aprikoserna i lite vatten minst en timma.

Smält smör och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölken. Tillsätt nu fiberhusken och rör om ordentligt. Låt stå ca 10 minuter så det tjocknar lite. 

Mixa under tiden bananen och aprikoserna tills smeten blir jämn i färgen.

Tillsätt nu yoghurt, saffran och den moset av banan och aprikoser. Mät upp 0,5 dl av mjölmixen och ställ undan. Häll resten av paketet i bunken. Vispa med degkrokar i ca 5 minuter tills allt är ordentligt blandat. 

Låt jäsa i bunken med en handduk över i ca 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölad bänk och knåda snabbt degen. Dela den i lagom stora bitar. 20 för lussekatter och 30 för sniglar. Snurra ihop dina figurer ? 

Låt jäsa på plåtarna under handduk i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 grader.

Dekorera med russin och grädda i ca 6 minuter. 

Pensla med lite mjölk direkt när du tar ut dem ur ugnen. Låt svalna under handduk på ett galler. 

Njut direkt eller frys dem för kommande fikastunder.


Alternativ 

Öka mängden aprikoser om du vill ha dem sötare. 

Jag valde att göra dem med ganska svag saffranssmak då mina barn är måttligt förtjusta i denna krydda. Själv föredrar jag 2 paket saffran till en deg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *