HemSMALL Sockerfria havrekakor 

Sockerfria havrekakor 

Comments : 2 Posted in : SMALL, Sockerfria godsaker on by : Lollo

De här kakorna är lite trixiga att få till. Men den som törs blir rikligt belönad, för som nygräddade är dessa förrädiskt goda! 

Passar barn som hunnit få lite tänder då dessa är lite hårdare.

Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. 


Du behöver

100 g smör

2,5 dl mjölk

6 dl havregryn, rena

2 dl teffmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vanlijpulver

1 mogen banan


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm tills blandningen är varm.

Häll havregryn och mjöl i en skål och häll över den varma vätskan på havregrynen. Rör ordentligt och låt svalna och svälla en stund.

Blanda i mosad banan, vaniljpulver och bakpulver. Jobba ihop degen ordentligt med t ex en elvisp och låt den sedan vila igen. Ju längre du väntar desto bättre blir degen att arbeta med. Jag knådade degen emellanåt och lät den annars vila i nästan en timme. Detta varierar beroende på vilket mjöl du väljer att använda. Men testa med en liten bit deg. Är den väldigt svårarbetat – knåda hela degen och vänta ett tag till. Tillsätt dock inte mer mjöl, för då blir kakorna torra och tråkiga.

Du kan välja att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper eller rulla bollar och trycka ut dessa till kakor med en kakstämpel. Glöm inte doppa stämpeln i lite teffmjöl innan du trycker ut kakan, annars fastnar den i stämpeln.

Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter beroende på kakornas tjocklek.

Håller sig ca 3 dagar. 

Dessa är förrädiskt goda nygräddade! Då har de en underbar smak av vanilj, en lite krispig yta och är lite mjuka inuti. När du förvarar dem så mjuknar ytan så hela kakan blir lite, lite mjukare. Men den är fortfarande väldigt god.


Tips!

Vill du variera kryddningen kan du exempelvis byta vaniljen mot kanel.

Teffmjölet kan bytas mot exempelvis rent havre- eller bovetemjöl.

Havregrynen kan bytas mot boveteflingor.

Jag har även testat att göra dessa mjölkfria. Bytte då smör mot mjölkfritt margarin, mjölken mot kokosmjölk och valde att inte krydda med vanilj. Kakorna fick då en härlig smak av kokos.  

  
 

2s kommentarer

2 kommentarer

  • Sara
    februari 14, 2017 at 11:40 e m

    Går dessa frysa?

    • Lollo
      februari 15, 2017 at 9:18 f m

      Absolut! De går går jättebra att frysa 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *