HemSMALL Lunch & middag Små Västerbottenpajer

Små Västerbottenpajer

Posted in : Lunch & middag, SMALL, SWEETS on by : Lollo Taggar:,

Det stundar kräftskiva! Goda vänner, fantastisk utsikt över vattnet och Kungsholmen och så god mat.

För att underlätta lite tar jag med egna små Västerbottenpajer. Enklare att transportera än en större och perfekt att ha på lager i frysen.

Utan gluten, ägg, nötter och mandel 👍

Receptet ger 7 små pajer.

Du behöver

Pajskal

1 dl glutenfri mjölmix (Sempers Fin mix / Lailas gula)

1 dl durramjöl

Ca 40 g smör

0,5 dl turkisk yoghurt

1 msk vatten

Gnutta salt

(Muffinsformar av aluminium)

Fyllning

1,5 dl riven Västerbottenost

1 dl creme fraiche

1 msk majsstärkelse

.

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att göra pajskalen.

Ta fram sju aluminiumformar.

Blanda ihop de torra ingredienserna till skalen. Tillsätt resten och jobba ihop till en deg.

Dela degen i åtta bitar och tryck ut en bit mellan händerna så att det blir en platt ”kaka”, stor ungefär som en vuxen handflata.

Lägg ”kakan” över en form och tryck försiktigt ut degen så att den täcker upp på kanterna. Behöver du mer deg kan du ta lite av den sista degbiten, som du inte kommer att behöva.

Nagga en gång med gaffel i botten på pajskalet och grädda dem mitt i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter.

Under tiden gör du fyllningen. Rör ihop creme fraiche och majsstärkelse. Blanda sedan i osten.

Fyll de gräddade formarna med ostmassan och ställ tillbaks dem i ugnen tills fyllningen börjar få lite färg. Klart!

Den där sista liten degbiten… Ja, du kan kasta den, äta den eller bara göra lite mer fyllning och låta den också bli en liten paj. Eller göra kakor. I alla fall tyckte lilltjejen att det var roligare att baka kakor än att göra pajskal.

Receptet går bra att dubbla och göra en storpaj av. Du kan även komplettera fyllningen med oliver och skinka exemplevis.

Och så kan man göra lejon av pajerna. Mycket finare än mammas tråkiga! 🦁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *