HemSWEETS Högtider Semla med lemoncurd

Semla med lemoncurd

Posted in : Högtider, Mjuka kakor & bullar, SWEETS on by : Lollo Taggar:, ,

Revansch! säger jag bara. Så glad! Bästa semlan någonsin.

I tisdags, fettisdagen, blev degen till semlan katastrof. Valde ett recept som verkade beprövat och bra. Men degen blev för torr och vägrade jäsa. Varenda bulle åkte i papperskorgen. 

Men skam den som ger sig! Idag utgick jag från ett annat recept, gjorde om lite utifrån vad jag gillar och vad vi kan äta – och succé! 😃👍 

Bullarna blev mjuka, goda och luftiga. Precis som en riktigt lyckad vetedeg. Om inte bättre… Ändå gjorde jag den utan allt, dvs ägg-, mjölk- och glutenfri.

Eftersom vi inte tål nötter och mandel så fyllde jag semlan med lemoncurd (veganvariant). Mums, säger jag bara! 

Satsen gav 10 bullar.


Du behöver 

50 g jäst

4 dl mjölk*

75 g smör eller mjölkfritt margarin 

5,5 dl glutenfri mjölmix (Sempers finmix)

1,5 dl durramjöl

6 krm xantangummi

1 dl socker

2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver  


Fyllning 

Lemoncurd, vegan 

Vispgrädde**


Gör så här

Blanda mjölmix, durra, xantangummi och bakpulver i bunke. 

Finfördela jästen i en annan stor bunke.

Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm så det blir till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör så att jästen löses upp. 

Häll i kardemumma, socker och salt. Rör om. Ta fram en elvisp och degkrokar och ”vispa” degen medan du häller ned mjölblandningen. Vispa nu i 5 minuter (degen ska vara ganska lös men inte kladdig). 

Låt jäsa på en varm plats i en timme i en bunke med plastfolie över. Degen blir ungefär dubbelt så stor. 

När degen jäst klart och du rör den, så faller den ihop. Men ingen fara! Skölj händerna i kallt vatten och ta en matsked som du tar upp en rejäl slev deg med. Forma snabbt och lätt en bulle och lägg på plåten. Gör tio bullar. 

Grädda bullarna i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under en handduk på ett bakgaller. 



Nu är det dags att förvandla bulle till semla 😋 

Skär av toppen och lägg på ett ordentligt lager med lemoncurd. Spritsa vispad grädde över.

Stansa ut en liten figur ur locket med ett pepparkaksmått. Lägg det på grädden och dusta över lite florsocker med hjälp ev en tesil. 

Beundra ditt mästerverk och njut 😍

* Mjölken – jag använde 1 dl kokosmjölk (Garants eller Santa Maria Creamy) och resten vatten. 

** Vispgrädde – använd det som passar dig. Vanlig grädde, havre-, soja eller kokos. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *