3 november, 2018
Muffins med blåbärsfrosting

Ytterligare ett recept från min ”bibel” – Karolina Tegelaars bok Stora boken om naturligt glutenfri bakning.
Originalreceptet, bananmuffins, innehåller egentligen xantangummi. Men eftersom vi just nu inte kan äta det ersatte jag med pofiber. Och så är det ju halloween, så muffinsen fick färg av morotspuré istället för ytterligare sötma från banan. Ja, tanken var ju att vi skulle ha haft i pumpapuré… Men den hade blivit jättetråkig efter att ha varit fryst 🙄 Ett annat alternativ till pumpa är sötpotatis.
Utan de fyra sädesslagen, majs, mjölk, ägg, soja, nötter och mandel 👍
Du behöver
Muffins
50 g mjölkfritt margarin
1,5 dl vitt rismjöl
2 msk tapiokastärkelse
1 msk pofiber
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
0,5 dl morotspuré
1 dl strösocker
1 dl mjölk (rismjölk)
Frosting
4 dl florsocker
75 g mjölkfritt margarin
2 msk vatten
1 msk pressad citron
2 tsk blåbärspulver
Kanel efter smak
.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Muffins
Placera ut 6-7 muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält margarinet.
Blanda samman rismjöl, tapiokastärkelse, pofiber, bakpulver och salt i en bunke.
Häll ner morotspurén, socker och mjölk i det smälta margarinet. Rör ihop och häll sedan blandningen över mjölmixen.
Vispa smeten jämn och fyll formarna ungefär 3/4 upp.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Känn med en potatissticka för att se om de är klara (dvs torr och ren sticka).
Låt muffinsen svalna på ett bakgaller. Dekorera när de kallnat.
Frosting
Blanda blåbärspulver, kanel och florsocker. Smula ned margarinet i bladningen.
Vispa med elvisp på låg hastighet och tillsätt vatten och citronsaft lite i taget. Vispa på hög hastighet i ungefär fem minuter.
Blir frostingen för hård? Tillsätt lite mer vätska.
Blir den för lös? Tillsätt lite mer florsocker.