Morotskaka 

Posted in : Mjuka kakor & bullar, SWEETS on by : Lollo

Ett helt fantastiskt recept på morotskaka utan ägg och gluten! Är så glad över att det blev så bra ?

Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. Även mjölkfritt alternativ 👍



Du behöver 

Morotskaka

1,5 dl matlagningsgrädde (alt. växtbaserad)

3 dl strösocker

1 dl rapsolja

6 dl morötter, rivna

4 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax Urkraft Durra & teff  (alt. vetemjöl)

2 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

2 krm xantangummi (bara vid glutenfritt alternativ)

2-3 tsk kanel, malen

1-2 tsk ingefära, malen

1-2 tsk kardemumma, malen

1 krm salt


Frosting – laktosfritt alternativ 

175 g Phiadelphiaost, laktosfri

50 g smör, rumsvarmt 

3-4 dl florsocker 


Frosting – mjölkfritt alternativ (ej gf)

150 g Oatly påMackan

50 g  mjölkfritt margarin

90 g florsocker

1 tsk vaniljsocker

½ tsk citronsaft

1,5 tsk citronskal 


Frosting – mjölk- & glutenfritt alt.

50 g sojamjukost (typ Tofulines soya spread)

30 g Milda culinesse

1 dl florsocker 


Gör så här

Morotskaka

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa ihop  matlagningsgrädde och socker till en smet, gärna med elvisp.

Blanda mjölmix, vaniljpulver, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma och salt i en bunke.

Vispa ner oljan i smeten med socker och grädde. Blanda sedan ner morötterna också. Rör runt så att allt blandar sig.

Tillsätt därefter mjölblandningen och rör ihop allt snabbt till en smet.

Häll smeten i en springform som är smord och täckt med ströbröd eller i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. 

Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Testa med en sticka. När den kommer upp torr är kakan klar.

Låt svalna och bre sedan på frostingen.


Frosting, laktosfri

Vispa ihop alla ingredienser till en tjock kräm. 


Frosting, mjölkfria alternativ

Vispa ihop alla ingredienser till en tjock kräm. Ställ i kylen och låt stå i 30 minuter. 

Kakan går bra att frysa. 

  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *