10 juni, 2016
Morotskaka

Ett helt fantastiskt recept på morotskaka utan ägg och gluten! Är så glad över att det blev så bra ?
Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. Även mjölkfritt alternativ ?
Du behöver
Morotskaka
1,5 dl matlagningsgrädde (alt. växtbaserad)
3 dl strösocker
1 dl rapsolja
6 dl morötter, rivna
4 dl glutenfri mjölmix, t ex Finax Urkraft Durra & teff (alt. vetemjöl)
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 krm xantangummi (bara vid glutenfritt alternativ)
2-3 tsk kanel, malen
1-2 tsk ingefära, malen
1-2 tsk kardemumma, malen
1 krm salt
Frosting – laktosfritt alternativ
175 g Phiadelphiaost, laktosfri
50 g smör, rumsvarmt
3-4 dl florsocker
Frosting – mjölkfritt alternativ (ej gf)
150 g Oatly påMackan
50 g mjölkfritt margarin
90 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk citronsaft
1,5 tsk citronskal
Frosting – mjölk- & glutenfritt alt.
50 g sojamjukost (typ Tofulines soya spread)
30 g Milda culinesse
1 dl florsocker
Gör så här
Morotskaka
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ihop matlagningsgrädde och socker till en smet, gärna med elvisp.
Blanda mjölmix, vaniljpulver, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma och salt i en bunke.
Vispa ner oljan i smeten med socker och grädde. Blanda sedan ner morötterna också. Rör runt så att allt blandar sig.
Tillsätt därefter mjölblandningen och rör ihop allt snabbt till en smet.
Häll smeten i en springform som är smord och täckt med ströbröd eller i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter. Testa med en sticka. När den kommer upp torr är kakan klar.
Låt svalna och bre sedan på frostingen.
Frosting, laktosfri
Vispa ihop alla ingredienser till en tjock kräm.
Frosting, mjölkfria alternativ
Vispa ihop alla ingredienser till en tjock kräm. Ställ i kylen och låt stå i 30 minuter.
Kakan går bra att frysa.