HemSWEETS Mörk chokladtårta med rödvin

Mörk chokladtårta med rödvin

Comments : 2 Posted in : SWEETS, Tårtor on by : Lollo

Mörk choklad och rödvin ger den här tårtan dess underbara och spännande smak. Den blir lite kladdig och väldigt saftig. Så sjukt god! Lilla Moa, som älskar tårtor, öste beröm över den ❤

Tårtan är i grunden en glutenfri variant av ”crazy cake” eller ”depression cake”, som den också kallas. 

Crazy cake är en sorts mjuk kaka som var populär under den stora depressionen i USA. Det typiska för kakan var att den inte innehöll saker som var dyra och svåra att få tag på, så som ägg, mjölk, smör och ibland socker. 

Vår variant av kakan är vegansk och glutenfri. Glasyren innehåller dock mjölk vilken enkelt byts mot mjölkfritt margarin och kokosgrädde och du önskar den mjölkfri/vegansk.  

Om nån undrar över vin och barn… Jag kokade upp vinet innan jag använde det för att få bort alkoholen. 



Du behöver

420 g (3 cups) glutenfri mjölmix*

0,5 tsk xantangummi

40 g (0,5 cup) kakao 

400 g (2 cups) socker

0,5 tsk salt

2 tsk bikarbonat 

0,5 tsk kanel, mald

12 msk (168 g) rapsolja

2 msk vitvinsvinäger 

1 tsk vaniljpulver 

4,7 dl (2 cups) rödvin eller ljummet vatten


Glasyr

170 g mörk choklad

3 msk smör

2 msk vispgrädde alt kokosgrädde

2 msk rödvin alt vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en sockerkaksform genom att olja den och pudra i lite kakao. 

Ta fram två skålar. En stor och en lite mindre. 

I den stora skålen – mätt upp mjölmix, xantangummi, kakao, socker, salt, bikarbonat och kanel. Blanda ordentligt. 

I den lilla skålen – häll upp rapsolja, vinäger, vaniljpulver och vin. Vispa ihop det ordentligt. 

Gör nu en grop i mjölblandningen och häll ner vätskan där. Blanda ihop snabbt och ordentligt, gärna med hjälp av en elvisp. Häll smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. Vill du ha den lite mindre kladdig, grädda i 55 minuter. 

Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den för att kallna helt. 

Dags att göra glasyren! Börja med att hacka chokladen lite. Smält smöret och blanda ner vin och grädde. Ta bort kastrullen från plattan. Häll sedan ned chokladen och låt den smälta ned under omrörning. Låt glasyren svalna lite innan du häller den över kakan. Låt kakan sätta sig ett tag i rumstemperatur eller i kylen innan du börjar skära i den.

* Jag använde 2 cups Lailas gula och 1 cup durramjöl. Om du använder en mjölmix utan xantangummi (eller motsvarande) kan du öka mängden xantan till 1,5 tsk. 

Vetemjöl? Jag har inte testat receptet med vetemjöl men jag skulle tro att du kan byta mjölmixen rakt av mot vetemjöl. Ta i så fall inget xantangummi.

2s kommentarer

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *