HemSWEETS Småkakor Mördeg, grundrecept

Mördeg, grundrecept

Comments : 1 Posted in : Småkakor, SWEETS on by : Lollo Taggar:

Jag älskar att baka småkakor. Det är liksom min grej. Men hur får man en bra mördeg utan vetemjöl? Ägg har jag aldrig behövt förr. Men glutenfria småkakor innehåller väldigt ofta ägg. Jag förstår varför nu när jag försökt baka utan… Men det måste ju gå att hitta ett bra recept utan också. 

Och så är det det där med smaken och konsistensen. Mjölmixerna vi kan använda håller inte måttet. Det smakar kemiskt, smular sönder och saknar helt tuggmotstånd. 

Tillslut köpte jag hem klibbrismjöl och testade MatSaras recept på mördeg. Men, gottegris som jag är, dubblade jag sockermängden. (Barnen gillade dock Saras mindre söta variant bättre!) Och äntligen – en mördeg som höll och som smakade gott 😄


Du behöver 

200 g  smör

5 dl mjölblandning (1 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 1 dl majsstärkelse, 1 dl klibbrismjöl)

1 dl socker

0,5 tsk xanthangummi

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Kallt vatten efter behov


Gör så här

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda snabbt ihop till en deg. 

Tillsätt sist vattnet lite i taget tills degen blir lättarbetad. 

Låt degen vila i kylen 30 minuter innan utbakning.

Gräddas i 175 grader i ca 10 minuter beroende på kaka.

1 kommentar

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *