19 november, 2016
Mjuka sockerfria pepparkakor

Små, mjuka och naturligt sötade pepparkakor som fixas i ett nafs. Behöver inte ens gräddas i ugn. Blev väldigt poppis här hemma ?Passar liten som stor.
3 dl dadlar
1,2 dl havregryn (glutenfria)
4 msk qinouaflingor*
4 msk kokosmjöl**
0,5 dl kallt vatten
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk nejlikor, malda
0,5 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
Blanda allt utom dadlar och vatten i en matberedare och kör tills det liknar ett mjöl.
Tillsätt därefter några dadlar i taget tills alla är nedmixade i smeten. Tillsätt vattnet om smeten är för torr och mixa till en bra smet.
Kavla eller platta ut degen (ca 5 mm tjock) på ett bakplåtspapper och stansa ut små pepparkakor.
Ät direkt eller förvara i kyl ett par dagar. Går även att frysa med lite smörpapper emellan. Eller styckfrys dem och lägg dem sedan i en påse.
Alternativ
* Du kan så klart använda andra sorters flingor eller bara utöka mängden havregryn.
** Välj annat mjöl om du önskar. Mandelmjöl om det fungerar till exempel. Eller mixa frön till ett mjöl och använd det.
Kryddningen ger ganska starka kakor. Mina tjejer gillade det ? Minska kryddningen om du vill. Du kan även välja färdig pepparkakskrydda och motsvarande min mängd kryddor skulle då bli 4 tsk.
2 kommentarer
Kan man använda pepparkakskrydda till detta recept istället? Isf hur mycket?
Det kan du absolut! Du borde kunna ta 4 tsk färdig pepparkakskrydda.
De blir rätt starka med orginalkryddningen, så vill du ha en mildare smak kan du börja med 2 tsk och smaka av degen innan du tillsätter mer. Lycka till! ?