HemSWEETS Minitårta med choklad och kaffe

Minitårta med choklad och kaffe

Posted in : SWEETS on by : Lollo Etiketter:, ,

Mina barn fick smak för kaffe redan i magen. Man fick ju inte dricka hur mycket som helst som gravid, men en riktigt bra latte på morgonen blev snabbt dagens guldkant. Och så fort barnen blev något år ville de smaka mitt kaffe och det var kärlek vid första ögonkastet. Så numera lyxar vi ibland med koffeinfri latte 😊

Nu vankas kalas och lillan som fortfarande går på ganska strikt kost önskar sig en tårta med choklad och kaffe.

Galet god blev den! Jag vet för jag var ju ”tvungen” att smaka lite av det som blev kvar på tallriken.

Utan de fyra sädesslagen, baljväxter, majs, ägg, nötter och mandel 👍 Byt till mp-fritt margarin/neutral kokosolja och valfri vätska för mjölkfritt.

Du behöver

Tårtbotten

1 dl rismjöl

1 dl bovetemjöl

1 dl tapioka

2 dl socker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljpulver

1,5 msk kakao

50 g smör

2 dl mjölk

Chokladfrosting

2,5 dl florsocker

1,5 msk kakao

37 g smör

1 msk kaffe

(Plus lite kaffe att fukta botten med.)

Garnering

Hyvlad mörk choklad från Malmö chokladfabrik

Liten tjusig pinne (för att öka partystämningen och hålla ihop tårtan under transporten till kalaset)

.

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader och fixa lite gott, starkt kaffe.

Botten

Blanda samman alla torra ingredienserna.

Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.

Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.

Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt eller gratängform. En gratängform ger lite tjockare och jämnare bottnar.

Grädda i 250 grader, ca 5 minuter eller tills provstickan är torr.

Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på bakplåtspapper. Låt kakan kallna och stansa därefter ut runda bottnar med exempelvis ett glas eller pepparkaksform.

Bottnarna som blir över styckesfryser jag till nästa gång jag behöver fixa en liten kalastårta. Är bottnarna frysta så är de dessutom lättare att spackla.

Chokladfrosting

Blanda florsocker, kakao och smula ned smöret i blandningen.

Vispa med elvisp på låg hastighet och tillsätt kaffet.

Vispa på hög hastighet tills cremen är fluffig, ca 5 minuter.

Sätt ihop

Ta tre bottnar. Häll max en tesked med kaffe över varje botten för att de ska hålla sig saftiga.

Fyll en spritspåse, med valfri tyll, med frostingen.

Lägg en botten på ett litet fat. Jag använder ett glasunderlägg som fat. Perfekt storleksmässigt!

Spritsa ut frosting ovanpå botten och lägg på nästa. Upprepa tills de tre bottnarna ligger på plats.

Sedan är det bara att låta fantasin flöda! Jag gjorde små spritstoppar runt hela tårtan och hyvlade mörk choklad överst. En pyntad partypinne hjälper till att hålla ihop tårtan under transporten till kalaset.

Med till kalaset kom även lite småkakor. Alla från samma grunddeg, mördeg med ris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *