HemSMALL Mellanmål Melliskaka

Melliskaka

Posted in : Mellanmål, SMALL, Sockerfria godsaker on by : Lollo Taggar:,

Det här är vad jag kallar en mellis! Saftig, lite seg, knaprig, full av smak och färgsprakande. Dessutom nyttig! 

Fritt från gluten, ägg, soja, mjölk, nötter, mandel och tillsatt socker. 

Blir ungefär 8 bars eller 16 kakor. 


Du behöver:

2 mogna bananer

0,5 dl mjöl (t ex rent havremjöl)

1 dl blandade frön. 

0,5 dl kokosflingor 

Havregryn (glutenfria) tills röran är en ganska fast deg. 

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk kardemumma

1 pkt bär, ca 250 g

1 msk chiafrön

Kokos att strö över 


Gör så här: 

Sätt på ugnen på 175 grader och grovhacka fröna. 

Tina bären lite snabbt och häll i chiafrön. Mosa bären lite grovt och rör om. Låt vila.

Mosa bananerna och blanda ned frön (inte chia), mjöl, kokos och kryddor i en bunke. Rör om. 

Tillsätt nu havregrynen. Ta nån deciliter i taget och fortsätt tills degen är som en lite fastare chokladbollssmet. 

Ta förslagsvis en ugnsform för limpa (1,5 liter) och klä med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen och tryck ut den. 

Häll över bärsylten och smeta ut den över hela smeten. Häll nu över kokosflingor och tryck lite försiktigt ned dem lite i sylten.

Grädda på 175 grader i 25 minuter.

Låt svalna och skär upp i bars eller kakor.

Håller sig en dag i rumstemperatur eller två dygn i kyl. Går utmärkt att frysa. 

Önskar du en sötare smak kan du klippa ned bitar av torkad frukt i smeten eller byta ut bären mot en tjockare hemgjord puré på exempelvis torkade aprikoser. Eller blanda ned lite aprikospuré i bärsylten ?  

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *