HemSMALL Mellisbakelse 

Mellisbakelse 

Posted in : SMALL, Sockerfria godsaker on by : Lollo

En halvmjuk havrebotten fylld med turkisk yoghurt och garnerad med färska bär. Mums, sa barnen!

Välj själv om du vill ge den till frukost, mellis eller som en liten bakelse vid fikat.

Bara din egen fantasi sätter gränserna!

Receptet på havrebotten är detsamma som till havremuffinsen. Så du kan enkelt välja att göra några bottnar och några muffins när du ändå är i gång och bakar.

Båda går utmärkt att frysa in.

Utan gluten, ägg, nötter och mandel 👍




Du behöver

Botten

1 stor banan, ekologisk

ca 1-2 dl havregryn, glutenfria (rena)

1 msk kokosolja, rumsvarm

1 krm vaniljpulver

0,5 dl kallt vatten

Garnering

Turkisk yoghurt (eller vispgrädde)

Bär eller frukt

Gör så här

Mosa bananen till en jämn smet. Tillsätt vaniljpulver och kokosolja och blanda.

Blanda ner havregryn tills smeten blir som en ganska fast smet. Den ska kännas ungefär som en chokladbollssmet.

Blanda ner vattnet och klicka sedan ner en ordentlig klick smet i varje muffins form. (Använd helst hårda muffinsformar. Exempelvis en muffinsplåt eller formar i metall. Silikon fungerar också om du är lite försiktig.) Tryck ut smeten så det bildas som en liten skål. Gör den inte allt för tunn bara! Den måste hålla att ta loss sedan.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Låt svalna innan du tar loss dem.

Bottnarna håller sig fräscha i två dygn i kylen men klarar även dag i picknick-korgen. Går bra att frysa 👍

När du ska servera din lilla bakelse klickar eller spritsar du på lite turkisk yoghurt ovanpå botten. Dekorera med bär eller frukt.

Klart att mumsa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *