HemSMALL Lunch & middag Korv- och mostårta

Korv- och mostårta

Posted in : Lunch & middag, SMALL, Sockerfria godsaker, Tårtor on by : Lollo

När familjens tiger skulle välja födelsedagsmiddag blev önskemålet korv- och mostårta. Otippat men varför inte? Funderade på hur mycket jag skulle smaksätta den, men där finns ju redan barnens favoritsmaker så bestämde mig för att hålla det enkelt. Hellre ta ketchup på tallriken om det skulle önskas.

Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. 

Du behöver 

1 st falukorv (550 g)

1 kilo potatis 

Mjölk 

50 g smör 

Salt och vitpeppar

Körsbärstomater

Ärtor

Pepparkaksmått 

Tårtform med löstagbar kant


Gör så här 

Börja med att förbereda grönsakerna till garneringen. Dela tomaterna på mitten genom att skära ett sicksackmönster runt dem. 

Tina ärtorna som ska bilda siffran.

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Lägg potatisen i en kastrull med saltat vatten och koka tills bitarna mjuka. 

Ta bort botten på din tårtform och ställ själva ringen på en tallrik.

Medan potatisen nu kokar skivar du falukorven. Stansa ut exempelvis stjärnor som ska pryda tårtans sidor. Testa dig fram för att se hur många du behöver till just din form. 

Stek korven på medelhög värme i lite smör eller olja. Börja med stjärnorna. 

Tryck fast stjärnorna mot insidan av formen. Resten av korven lägger du som en botten. Låt de vanliga korvskivorna stötta stjärnorna om det behövs. 

Dags att känna på potatisen och hälla av den. Klicka i en rejäl klick smör och häll i mjölk. Stöt, eller vispa med en elvisp, tills potatisen är ordentligt mosad. Tillsätt mjölk tills moset är så tjockt som du önskar. Krydda med vitpeppar och ev salt (ej under 1 år).  

Klicka nu ner moset i formen och tryck försiktigt ut det mot sidorna, så att alla hålrum runt korvarna fylls. 

Ta bort formen och släta till moset. Sedan är det dags att garnera! 

Servera med lite extra tomater och ärtor, senap och ketchup.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *