Granola

Posted in : Frukost, Mellanmål, SMALL on by : Lollo Taggar:,

Mmm! Kanelbulle! Får vi smaka? undrar ett gäng dagisbarn som precis fått lukta på lite av lillans granola.

Just nu äter hon bland annat helt utan de fyra sädesslagen i jakten på vad som triggar hennes mage.

Dagis stöttar så mycket de kan men ibland behöver de hjälp. Som nu – inga problem att fixa mellis så länge jag kan fixa lite granola.

Lillan var skeptisk. Hon gillar inte granola/müsli sa hon. Ville inte att jag skulle göra någon. Men till slut gick hon med på att vara lite delaktig och bestämma vad som skulle vara i. Och resultatet blev – MUMS!

För att göra den ”ännu roligare” fick hon göra sin egen burk att förvara granolan i.

Vill du göra granola på ”vanliga” flingor går det bra att ta exempelvis havregryn och rågflingor.

Du behöver

1 dl hirsflingor

1,5 dl boveteflingor

1,5 msk sirap (eller honung/agave)

1 msk rapsolja

1 dl vatten

1,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

0,5 tsk ingefära

1 krm vaniljpulver

Puffat bovete

Solrosfrön

Kokosflakes

.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda bovete och hirs i en skål.

Tillsätt kanel, kardemumma och ingefära.

Blanda vatten, sirap, olja och vaniljpulver i en skål.

Häll vätskan över grynblandningen och rör ihop.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela blandningen på det.

Torka i ugnen ca 45-50 minuter. Rör om blandningen var 10:de minut så det inte blir bränt. Låt svalna. 

Nu är grunden till din granola klar och du kan tillsätta precis vad du önskar. Antingen blandar du nu i mer saker eller så sparar du den som den är och tillsätter det du är sugen på vid servering.

I lillans granola tillsätter vi kokosflakes, solrosfrön och puffat bovete.

Även gott att ha i torkade bär och strödaddlar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *