15 juni, 2019
Glasstårta med rabarber

Rabarber – jag älskar det! Just kombinationen mellan surt, syrligt och sött. Mums!
Förra sommarens nya rabarberupplevelse blev en glasstårta. Supergod och lätt att göra. Passar bra som lyxigt fika nu när värmen äntligen kommit tillbaka.
Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?
Du behöver
Botten
1 dl puffad quinoa
1 dl riven kokos
1 dl boveteflingor
50 g smör
3 msk sirap
Glassen
1 burk kondenserad mjölk, sötad
5 dl vispgrädde
Rabarberkompott
500 g rabarber
ca 1,5 dl strösocker
Ev lite vatten
.
Gör så här
Botten
Låt smöret bli rumsvarmt eller mjuka upp det i micron några sekunder. Blanda ihop det med övriga ingredienserna till botten och tryck ut i en tårtform.
Ställ i frysen eller kylen medan du gör glassen.
Rabarberkompott
Skölj rabarbern, skala och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med sockret och låt rabarbern koka sönder till en ”kräm”. Ta gärna en liten skvätt vatten så det inte bränns innan rabarbern börjar släppa vätska. Det brukar även gå lite smidigare om man hjälper till att röra och mosa lite med en sked.
Glassen
Vispa grädden och ha sedan i den kondenserade mjölken. Vispa tills blandningen är jämn.
Ta fram botten ur frysen och häll i ungefär en fjärdedel av glassmeten. Ringla därefter i rabarberkompott.
Häll över ett nytt lager glassmet och fortsätt att varva med rabarbern. Avsluta med ett lager glassmet om du önskar en vit yta.
Frys tårtan över natten.
Dekorering
Jag dekorerade tårtan med chokladknappar och rabarber som jag skurit i lika långa och tjocka bitar och kokat försiktigt i lite sockerlag tills de mjuknat.
Sedan tyckte lillan att vi skulle ha ett roligt ljus också ?