7 maj, 2016
Frozen blueberry youghurt cake

Den här tårtan är syrlig, somrigt läskande och lite som glass i konsistensen. Men akta så den inte fryser för länge, för då blir den stenhård och inte alls rolig… Been there, done that…
Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel.
Receptet är för en liten tårta, 12 cm i diameter.
Du behöver
Botten
1,5 dl smulor av krossade kex…
… eller glutenfria kaksmulor
25 g smör, rumsvarmt
Lager 1
1 dl frysta blåbär
1 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk vaniljpulver
Lager 2
1,5 dl turkisk yoghurt
Gör så här
Om du använder kex (exempelvis digistivekex eller havrekakor) lägger du dem i en påse och kavlar sönder dem. Blanda sedan ned smöret. Tryck ut degen i botten på en tårtform med löstagbar botten, 12 cm i diameter. Sätt en bit bakplåtspapper runt insidan av formen så inte smeten rinner över kanten. Stoppa in i frysen medan du fixar första yoghurtlagret.
Mixa ihop frysta blåbär, vaniljpulver och yoghurt. Bred ut smeten över kakbotten och frys i 30 min.
Lägg nu på ytterligare ett lager yoghurt och frys i 1 timme.
Fryser du tårtan längre blir den stenhård och tar evigheter att tina, så det rekommenderar jag inte. Den ska ha kvar en sin mjukhet.