4 februari, 2018
Filmjölkslimpa på havre

Jag har verkligen tröttnat på köpebrödet. Det är nästan bara stärkelser och inget tuggmotstånd.
Så nu fick det bli en glutenfri filmjölkslimpa! Superenkel och helt underbart god! Så lycklig ?
Bjöd glutenätande vänner på den och de älskade den. Så jag är nöjd! Det går att baka bra bröd ?
Utan gluten, ägg, nötter och mandel ?
.
Du behöver
75 g majsmjöl
400 g havremjöl, glutenfritt (1 påse)
1 dl havregryn, glutenfria
0,5 tsk xantangummi
1 tsk salt
2 tsk psylliumhusk
2 tsk bikarbonat
7 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
Skalade sesamfrön att strö över brödet
.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk, lingon och sirap och rör ihop till en jämn smet.
Fyll formen med degen och baka i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter.
Låt brödet svalna 10 minuter i formen, stjälp upp det på galler och låt svalna helt innan du skär upp det.
Håller sig mjukt och saftigt i minst en dygn.
Jag brukar skiva och frysa inled ett litet smörgåspapper mellan skivorna. Jättegoda att låta tina i rumstemperatur, men fungerar även bra att tina på annat vis.