HemSWEETS Citronrutor

Citronrutor

Posted in : SWEETS on by : Lollo Etiketter:,

Det är konstigt att kan man få sådan längtan efter saker man aldrig ätit – bara för att de verkar hopplösa att göra med familjens olika behov… Som citronrutor. Åh, vad gott det låter! Och så meckigt att anpassa. Ja, i alla fall fyllningen kände jag tog emot. Men då – uppenbarade sig det självklara receptet – hovkonditorns söta citronrutor! Bara att förändra till glutenfritt. Tack och mums, säger jag bara ?

Utan gluten, ägg, nötter och mandel ? 

Önskar du göra en veganvariant så byt smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot kondenserad kokosmjölk.


En sats ger 16 bitar.


Du behöver

120 g smör, rumsvarmt

1,5 dl farinsocker

2,5 dl glutenfria havregryn (rena)

2 dl glutenfri mjölmix* (Lailas gula)

1 tsk bakpulver 

1/4 tsk salt


Fyllning

1 burk (397 g) sötad, kondenserad mjölk

3/4 dl citronsaft, pressad

2-3 tsk rivet citronskal 


Gör så här

Rör samman det mjuka fettet och farinsockret i en skål. Tillsätt havregryn, mjölmix, bakpulver och salt. Rör till en slät smuldeg. 

Täck en ca 20 x 20 cm stor ugnsform med bakplåtspapper. Klappa ut lite mer än hälften av smuldegen i formens botten. 

Rör ihop kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal i en skål. 

Häll fyllningen över bottnen. Strö resten av smuldegen överst.

Grädda 20-25 minuter i 175 grader varm ugn. Låt kakan svalna och skär den i små rutor.

Förvaras i kylskåp. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen cirka 10 minuter innan de ska serveras. 

Går även bra att frysas. 

* Jag använde mixen Lailas gula, men kan du äta vetemjöl går det bra att byta mixen rakt av mot det. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *