HemSWEETS Mjuka kakor & bullar Chokladbollstårta

Chokladbollstårta

Posted in : Mjuka kakor & bullar, SWEETS, Tårtor on by : Lollo Taggar:, ,

Tar farväl av våra vänner som nu flyttar tillbaks till Kanada. Det fick bli en barnsligt god och färgglad tårta i form av en chokladboll formad till – ja, hoppas det syns… Ett flygplan ?✈️ 

Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. 


Du behöver 

Chokladbollssmet

200 g smör

2 msk kakao

8 msk socker

6 dl havregryn, glutenfria

2-4 msk starkt kaffe 


Chokladtryffel

2,5 dl vispgrädde

250 g choklad 

Chokladlinser att garnera med.


Gör så här

Mjuka smöret genom att värma det några sekunder i micron eller låt det ligga framme en stund. 

Rör ihop smör, socker och kakao. Blanda ner havregryn och tillsätt kaffet. Hur mycket kaffe du ska ta beror på hur mycket smak du vill ha. Det går så klart också att utesluta kaffet och ersätta med vatten/mjölk/grädde istället och 1 tsk vaniljpulver. 

Låt smeten stelna lite i kylen så att den blir lättarbetad. 

Forma nu smeten till en figur, exempelvis ett flygplan. Låt gärna din skapelse stå i kylen över natten för att stelna och låta smakerna sätta sig. 

Nu är det dags att garnera! 

Gör en chokladtryffel som du sedan penslar över figuren för att få chokladlinserna att sätta sig ordentligt. 

Tryffeln gör du snabbt och enkelt genom att koka upp grädden och sedan smälta ned chokladen i den. 

Det blir en hel del tryffel över om du gör en hel sats. Jag valde att hälla det som blev kvar i små ischokladsformar som jag sedan frös in. De kan man ta fram och låta tryffeln smälta i varm mjölk för en god framtida kopp chokladmjölk. 

Klä nu tårtan med chokladlinserna och låt sedan allt stelna en liten stund i kylen. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *