9 april, 2016
Blåbär- och jordgubbspaj

En enkel god smulpaj är aldrig fel! Den här gången blandade jag blåbär och jordgubbar. Testade en ny mjölmix från Finax, som blev väldigt bra.
Fritt från gluten, ägg, nötter och mandel. Använd mjölkfritt margarin för mjölkfri version.
Du behöver
5 dl glutenfri mjölmix, Urkrafts durra & teff
6 msk socker
1 dl hackade frön, ex solros & pumpa
150 g smör
ca 500 g bär, ex blåbär och jordgubbar
ca 0,5 dl socker
Potatismjöl
Gör så här
Ta fram smöret så det hinner mjukna lite och sätt på ugnen på 225 grader.
Smörj en pajform och häll i bären. Strö över potatismjöl och socker. Hur mycket beror på vilka bär du valt.
Blanda samman mjölmix, socker och frön i en skål. Lägg ner smöret och jobba snabbt ihop till en deg. Klicka ut degen över bären.
Grädda, mitt i ugnen, i 225 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna lite och servera sedan med glass, vispad grädde eller vaniljsås.
Håller sig 2-3 dagar i kylen. Går bra att frysa.
Mjölmixen kan du så klart välja annan! Jag hade inte testat Urkrafts (Finax) tidigare men älskar att blanda durra och teff, speciellt i bröd.
Vill du ha vetemjöl byter du mixen mot 4 dl vetemjöl.