HemSMALL Baskost – tips och recept

Baskost – tips och recept

Posted in : SMALL on by : Lollo Etiketter:,

Baskost är ett sätt att utreda bland annat allergier när prover inte visar nåt och matdagbok inte hjälper. Man utesluter (med dietists hjälp) allt som kan trigga symptom för att hitta en kost som barnet mår bra på. Efter några veckor på baskost återintroduceras födoämnen under noga uppsikt för att hitta vad som triggar problemen.

Här är lite tips på vad man kan äta under en period av baskost. Det går så klart att göra fler varianter, men när lillan inte gillar det känns det meningslöst. Sist i inlägget listar jag allt jag kommit på att man kan laga, även sådant som lillan valt bort.

Vår baskost består av:

  • Ris & potatis
  • Nötkött, lamm, kalv och älg
  • Blomkål, vitkål, kinakål
  • Gurka, squash
  • Svarta vinbär & blåbär
  • Rapsolja, majsolja
  • Salt och socker
  • Jäst och bakpulver
  • Neocate junior (neutral och vanilj)
  • Recept, i den mån jag har några, ligger samlade sist i inlägget.
  • Lunch och middag

    Köttbullar med pofiber. Serverades oftast med rispasta.

    ”Kålpudding”. Min mamma gjorde en liknande snabbvariant av kålpudding när jag var liten. Det var sååå gott med den söta vitkålen! Även min lilla höll med efter att tveksamt testat. Serveras med ris. (Nötfärs och vitkål stekt i rapsolja, salt och sirap.)

    Hamburgare med stekt mandelpotatis. När jag rullade köttbullar gjorde jag även några ”hamburgare”. Brödet är risbröd och mellan bröd (som stektes lite i rapsolja) och kött ligger gurkskivor. Recept på brödet hittar du längre ned på sidan.

    Stekt potatis och ”köttfärssås”, dvs kalvfärs, riven zucchini och vitkål stekt med lite sirap och vatten och rismjöl. Till det en gurkhamburgare (gurka och blåbär) i design av lillan.

    Pytt i panna. Lillan älskar stekt nötkött och resterna blir en perfekt lunch som pytt i panna. Stekt mandelpotatis och nötkött.

    Lillan börjar bli bortskämd där det går… I jakt på lämpligt kött hittade jag kalventrecote. Undviker normalt sett kalv av etiska skäl men under den här perioden gör jag undantag. Tillagat i ugn blev köttet perfekt och lillan hade slukat allt till frukost om jag inte sagt nej.

    Potatis- och blomkålssoppa. Lillan ansåg den vidrig, själv ansåg jag mig lyckligt lottad med goda soppluncher ? Receptet var enkelt – koka blomkål och potatis i saltat vatten. Häll av delar av vattnet (spara som buljong och frys i isbitar) och mixa samman. Klart!

    Risplättar med sirap. Recept hittar du längre ned på sidan.

    Stekt rostbiff med gurka och kokt mandelpotatis som sedan skurits som Hasselbackspotatis, oljats, saltats och fått stå i ugnen.

    Mellanmål

    Mellis till dagis. Stooor gurkbit, blåbär, riskakor och lite rispuffar.

    Rislimpa i miniformat med blåbärsmarmelad, färska blåbär och rejäl gurkbit. Brödet är skuret i trianglar för att vara enkelt att äta.

    Lefkas / stekpannebröd gjort på mosad mandelpotatis, pofiber, potatismjöl och salt.

    Lillan avskyr riskakor (utan smör) och undviker risbrödet… Så hennes mellisar har fått bli allt matigare med rester från kvällens middag. Här gurka, blåbär, mandelpotatis och kalventrecote.

    Snacks

    Salta potatischips gjorda i micron ? De går även att göra i ugnen, men micron gav krispigare chips. Recept hittar du längre ned på sidan.

    Jul står för dörren och ångesten över allt vad det innebär kring mat och sötsaker växer. Men se på! Lyckades göra ”marknadschoklad” á la baskost där kakao ersattes med blåbär. ? Recept: Marknadsgodis

    Muffins med blåbär.

    Blåbärs mugcake ? Klar på ett kick! Den blev rätt smulig så äts med fördel med sked i sin mug. Skippa bakpulvret om du vill ha en kladdigare variant. Recept hittar du längre ned på sidan.

    Lillans tårta – en ljus kladdkaka med lite färg av blåbärspulver. Hon gillar inte vanliga blåbär i kakor, men annars hade det fungerat väldigt bra här. Recept: Ljus kladdkaka

    Vad lillan kallar för sina pepparkakor ? En knaprig och lite seg cookie eller typ havreflarn med en hint av blåbär. Recept: Moas peppisar

    Sega småkakor av ris. Bredde ut den smuliga degen på ett bakplåtspapper och lät det ”smälta ihop” till ett jätte ”havreflarn”. Sedan stansade jag ut kakor medan ”flarnet” fortfarande var varmt. Resterna åt lillan upp när jag vände bort blicken ?

    Knäckiga blåbärspajer. Tog lite av degen till lillans ”peppisar” och smulade över som pajdeg. Blev jättegott och knäckigt ? Äts nygräddade!

    Lillans snackshörna under julen på baskost. Längst fram från vänster: gurkgranar, blåbär, spett med blåbär, gurka och basilikablad (vi introducerade örter). Bakom från vänster: chips och marknadsgodis.

    Recept

    Risbröd

    350 g vitt rismjöl

    3/4 tsk bikarbonat

    1/2 tsk salt

    1 msk rapsolja

    2,75 dl mjölkersättning

    1 dl sirap

    Blanda rismjöl, salt och bikarbonat i en skål.

    Tillred mjölkersättningen. Och blanda sedan ner olja och sirap. Häll blandningen över mjölblandningen.

    Blanda ordentligt och häll i oljade muffinsformar. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.

    Förvaras frysta och blir godast tinade i micron.

    *

    Risplättar

    2 dl risgröt (koka 1 dl Pama minutris med 2,5 dl vatten)

    2 dl rismjöl

    2-3 dl mjölkersättning / vätska

    Börja med att koka risgröten och blanda mjölkersättningen.

    Blanda sedan ihop gröt, mjöl och vätska. Smaka av med socker.

    Stek plättar i rapsolja på medelvärme.

    *

    Sås

    Vätskan som blir när du tillagar en stek.

    Rismjöl

    Mjölkersättning

    Vispa ihop vätskan som bli efter steken med lite rismjöl.

    Jag brukade sedan ta det som skulle serveras direkt (dvs en barnportion) och blanda ner ett mått naturell mjölkersättning i. Klart!

    Det som ska sparas portioneras i små burkar och fryses. Vid servering – tina och blanda ner 1 mått ersättning.

    *

    Chips

    (en barnportion)

    2 stycken ekologiska potatisar

    Rapsolja

    Salt

    Bakplåtspapper

    Tvätta potatisen noga och torka av den.

    Skiva dem tunt och lägg i en skål tillsammans med ungefär en matsked olja. Blanda så all potatis får olja på sig.

    Lägg skivor (inte på varandra) på en bakpappersklädd tallrik. Salta.

    Bakas i micron på hög effekt tills de börjar få färg. Hos oss tar det ca fem minuter.

    Låt chipsen svalna och torka till på hushållspapper.

    *

    Muggcake med blåbär

    5 msk rismjöl

    2 msk rapsolja

    2 msk vatten

    2 msk socker eller sirap

    1 tsk blåbärspulver

    (0,5 tsk bakpulver)

    Bakpulvret ger en luftigare och högre muffins, fast även smuligare. Skippa bakpulvret om du vill ha den lite kladdigare.

    Blanda alla ingredienser i en mugg eller form som tål mikrovågsugn.

    Kör på full effekt i ca 30-50 sekunder. Tiden varierar mellan mikrovågsugnar och hur kladdig du önskar kakan.

    Två mindre muffins i formar

    Sätt en muffinsform i varsin mugg/form.

    Följ receptet ovan men fördela smeten i de två pappersformarna.

    Kör en i taget i mikrovågsugnen på full effekt i 15-30 sekunder.

    Inspiration

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *