HemSMALL Äppelmos med kanel 

Äppelmos med kanel 

Comments : 1 Posted in : SMALL on by : Lollo Taggar:

Fick ett gäng äpplen, transparente blanche,  av en arbetskamrat med egna dignande äppelträd. Så jag passade på att koka äppelmos till höstens grötfrukostar. Luktade så gott i köket! 


Du behöver 

8 äpplen, transparente blanche*

0,5 dl kallt vatten

1 tsk kanel

1 krm vaniljpulver


Gör så här 

Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär sedan i mindre bitar. 

Önskar du ett sötare mos kan du koka några torkade aprikoser eller dadlar med äpplena. Dessa mixas sönder när du mixar moset sedan. Eller så skivar du ned ett färskt päron som kokar med och ger en mild och fin sötma.

Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll över vattnet. Låt koka på lägre medelvärme under lock. Rör om ibland och tryck gärna sönder klyftorna lite. De mosar sig lätt. 

När vätskan börjat koka bort kryddar du.

Ta av kastrullen och mixa sönder det sista till ett jämnt mos. Smaka av. Blir det för löst kan du låta det koka lite till så att vätskan kokar bort. 

Häll upp i rena glasburkar eller isformar.  Häll inte hela vägen upp i burkarna så fungerar de utmärkt att frysa. 

* Självklart fungerar andra äppelsorter också! 

1 kommentar

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *